29 tammikuuta 2024

Päivystäjän viikko

Aina sattuu ja tapahtuu, ja kun se vesivahinko osuu kohdalle niin arjen ammattilaiset ovat auttamassa.
Eniten tuntuu tapahtuvan keväisin lumien sulaessa, sekä syksyisin syysmyrskyjen aikoihin.

Tänä alkaneena vuonna tapahtumat alkoivat heti tammikuussa kun lämpötilat nousivat nopeasti kireästä pakkasesta suojasään puolelle. Tämä aiheutti sulamisvesien valumisen rakenteisiin, mutta oli meillä yksi ”normaali” sisävessan vuotokin hoidettavana.


Maanantaina lähdimme Lauttasaareen missä wc-istuimen vesisäilö oli vuotanut. Vuotovettä oli levinnyt wc-tiloihin sekä välipohjan läpi kerrosta alempana sijaitsevaan aulan wc-tilaan. Paikat oli purettu ja kuivattu joten jätimme kohteeseen 4 kpl aksiaalipuhaltimia sekä 1 simpukkapuhaltimen.


Tiistaina tulikin sitten se kiinteistönomistajien painajaispäivä…

Ensimmäinen keikka tuli Ilolaan, jossa ulko-oven katoksesta tippui sulamisvedet oviverhopuhaltimien ohi käytävään. Avasimme katon käytävältä ja ohjasimme vedet astioihin. Katolta poistettiin lumet ja paksu jääkerros, jotta saimme lopetettua sulamisvesien valumisen sisälle rakennukseen. Samalla tarkastimme katon kunnon ja huomasimme että katolle tulisi asentaa uutta kermiä, sekä tuuletusputkesta puuttui myös hattu.

Ilolasta siirryimme sitten suoraan Pitäjänmäkeen, jossa vedet valuivat kadulta seinää pitkin sisään sosiaalitiloihin. Katualueen ja rakennuksen välissä oli noin 50 cm. nuoskaista lunta, joka padotti veden valumisen rakennuksesta poispäin. Nuoskainen lumi lapioitiin jalkakäytävän toiselle puolelle, ja vedentulo loppui nuoskalumen poistamisen jälkeen. Poistimme kastuneita kattolevyjä alaslasketusta katosta, kuivasimme tilat ja jätimme 4 simpukkapuhallinta jatkamaan kuivausta.

Toisaalla Hakunilassa tapahtui vesivuoto saniteettitilojen sisäkatossa. Vesitippoja tuli jostakin eristeiden takaa. Syylliseksi paljastui lumi katolla, jonka sulamisvesi valui tuuletusviemärin saumoista tilaan. Katolta poistettiin lumet ja tiivistettiin tuuletusviemärin saumat.

Samaan aikaan Havukoskella tuulikaapin alakatosta valui vettä. Syylliseksi todettiin lumi ja jää lipan päällä, jonka sulamisvesi ui saumojen yli sisälle. Avasimme alakaton, paikansimme vuotokohdan, kuivasimme tilan ja jätimme aksiaalipuhaltimen jatkamaan kuivausta. Lumet ja jäät poistettiin lipan päältä, ja peltisaumat tiivistettiin.

Ei se tiistai vielä tähän päättynyt, Hiekkaharju kutsui seuraavaksi. Päivystäjä huomasi jotain outoa kohteessa, hän nimittäin löysi paikan päältä ikätovereitaan koulun penkillä. Täällä IV-koneen läpivienti oli kerännyt lunta kammioon, joka sulaessaan valui sisälle. Toiseen tilaan valui sulamisvedet katolta. Tiivistimme läpiviennit katolta. Samalla tarkastimme katon kuntoa ja suosittelimme asentamaan tuloilmasäleikölle lumiloukot sekä varmistamaan muutkin puutteet kun on kuivempaa.

Keskiviikkona palasimme Hiekkaharjuun, nyt katto tiputti vettä ilmanvaihdon läpiviennistä. Palasimme katolle jossa syylliseksi paljastui huippuimureiden saumoista valuvat sulamisvedet. Kuivasimme paikat ja tiivistimme huippuimurin saumat.

Torstaina meidät tilattiin takaisin Pitäjänmäkeen. Lähtötiedot keikalle eivät ihan pitäneet paikkansa, meille kerrottiin että muutamassa tilassa on vettä lattialla. Kun pääsimme paikalle olikin vahinko huomattavasti suurempi joten lisää arjen ammattilaisia paikalle kuivaamaan. Syyksi paljastui sulamisvesi katualueelta. Kuivauksen jälkeen kohteeseen jäikin sitten isompi kalusto jatkamaan kuivausta, 2 kondenssikuivainta, 6 simpukkapuhallinta ja 5 aksiaalipuhallinta.

Perjantaina meidät kutsuttiin Hämevaaraan, jossa katto valutti vettä sisätiloihin. Puolet alaslasketun katon levyjen kokonaispinta-alasta oli kostunut. Avasimme kattorakenteita, ja kartoitimme vahingon laajuuden jonka jälkeen sovimme jatkotoimenpiteet.
 

Viikonloppu sujui rauhallisesti, mutta näyttää siltä, että tulevina päivinä on vielä luvassa kiireitä. Sulamisen myötä noin puolen metrin korkuinen lumivalli voi tuottaa jopa 100 litraa vettä neliömetriä kohti. Näissä tapauksissa on positiivista, että sulamisvesi on puhdasta vettä.

Päivystäjistämme on mukavaa auttaa kaikkia, jotka tarvitsevat apua tällaisissa hätätilanteissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei, haluan antaa kommentin.